Opublikowano:: śr, Wrz 2nd, 2015

Zbiory plonów

Ogród to nie tylko ciężka praca, ale i satysfakcja, którą osiągamy w momencie, kiedy rozpoczynamy zbieranie plonów. Pierwsze truskawki, rzodkiewki, sałata czy szczypiorek to nie tylko raj dla oczu, ale i dla podniebienia, a im bliżej jesieni, tym lepiej. W końcu następuje kumulacja, kiedy w okresie letnio-jesiennym praktycznie każdego dnia zbieramy kolejne plony naszej ciężkiej wiosennej pracy.

Kiedy gałęzie naszej brzoskwini, aż uginają się pod ciężarem soczystych owoców, na samą myśl o ich smaku niejednemu „cieknie ślinka”. Owoce możemy podzielić na te, które mają nieco dłuższy okres ważności oraz te z dość krótkim czasem na konsumpcję. Pierwsze to przede wszystkim jabłka i gruszki, które mogą być przechowywane nawet do kilku tygodniu. Wystarczy jedynie, że zbierzemy je odpowiednio wcześnie, kiedy nie są one jeszcze wystarczająco dojrzałe. Zaraz po zerwaniu należy rozłożyć je w chłodnym, niezbyt suchym i słabo naświetlonym pomieszczeniu. Warto zauważyć, że aby wydłużyć ich okres przydatności, muszą one zostać zerwane w momencie, kiedy są odpowiednio dobrze wykształcone i przede wszystkim, nie mają uszkodzeń. Ponadto, zerwanych owoców nie myjemy! Konieczne jest również pozbycie się owoców zgniłych, zniszczonych i naruszonych przez owocowe szkodniki. Takie elementy mogą bowiem stać się źródłem późniejszych infekcji drzewa.

Wakacyjny sierpień to przede wszystkim czas ogrodowego lenistwa, jednak wrzesień to już czas pracy. Wtedy bowiem oprócz wspomnianych zbiorów owoców, koniecznie należy zebrać plony warzyw wrażliwych na zmiany temperatury. Rośliny ciepłolubne w momencie, gdy temperatura radykalnie spanie, mogą ulec zniszczeniu, przez co nasze plony będą mniejsze.

Do roślin tego typu zaliczamy przede wszystkim pomidory, paprykę, kabaczki, ogórki, cukinię czy dynię. Tutaj postąpić możemy podobnie jak w przypadku owoców. Zebrane warzywa układamy w chłodnym i suchym miejscu, gdzie nawet nie w pełni dojrzałe owoce dojdą do odpowiedniego stanu. Istnieje również technika, która mówi o tym, że należy wyrwać całe rośliny, a następnie rozwiesić je w odpowiednich warunkach, a owoce dojrzeją. W okresie września zbieramy również fasolę szparagową, którą mamy zamiar przeznaczyć na suche ziarno. Zebrać należy również warzywa należące do roślin kapustowatych jak kalafiory, późne odmiany kapusty, brokuły, czy kalarepę. Pamiętajmy również o warzywach korzeniowych, które z reguły przeznaczane są do przechowywania i korzystania z ich dobrodziejstw przez całą zimę, jak marchew, pietruszka, seler czy buraki.

Zbieranie plonów to najlepszy okres w czasie trwania całej pracy w ogrodzie. Duże plony to duży poziom satysfakcji. A zebrane warzywa i owoce pozwolą na korzystanie z nich przez dłuższą część zimy, co pozwoli nam na przypomnienie sobie zapachu i smaku letniego ogrodu.

Pozdrawiamy, Rolmarket.pl

Skomentuj artykuł

UWAGA: Komentarze obraźliwe i spam, nie będą zatwierdzane.