Opublikowano:: wt, Paź 13th, 2015

Uzdatnianie wody do celów spożywczych – na czym polega?

Woda jest jednym z najpowszechniej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym surowców. Musimy jednak pamiętać o tym, że przy ciągle wzrastającym stopniu skażenia środowiska zasoby czystej wody stale się zmniejszają.

Co to jest uzdatnianie wody?

Uzdatnianie wody polega na poprawie jej jakości tak, aby mogła ona być używana w pożądany sposób – dlatego proces ten musi być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Woda używana do pracy przez maszyny nie musi mieć co prawda nienagannego smaku i aromatu jak woda do picia, jednak powinna być jak najbardziej miękka, aby maszyny pracujące z nią nie niszczyły się przez osadzający się kamień. W przemyśle spożywczym woda stosowana jest do różnych operacji – mycia, płukania, ogrzewania, chłodzenia, produkcji pary czy chociażby do sprzątania i higieny pracowników. Dlatego tak ważne jest, aby zachować jej jakość. Mimo wszystko większość gałęzi przemysłu spożywczego stawia wodzie podobne wymagania jak tej przeznaczonej do picia, co świadczy o tym, iż czystość wody wykorzystywanej w celach produkcyjnych lub higienicznych jest tak samo ważna jak tej, którą pijemy. Niektóre technologie (produkcja napojów czy niektórych gatunków piwa) wymagają nawet wody lepszej jakości, co można uzyskać dzięki dodatkowemu oczyszczaniu wody. Global Concepts 2000 Polska zajmuje się sprzedażą i serwisem systemów uzdatniania wody przemysłowej, a w swojej ofercie posiada preparaty chemiczne do dezynfekcji wody, a także profesjonalne urządzenia, na przykład stacje zmiękczania wody, odżelaziacze i urządzenia odwróconej osmozy.

 

Uzdatnianie wody

 

Procesy uzdatniania wody

Wśród procesów uzdatniania wody można wspomnieć na przykład o napowietrzaniu, polegającym na nasycaniu wody tlenem poprzez (najczęściej) przedmuchiwanie przez nią powietrza. Służy to przede wszystkim do usuwania rozpuszczonych gazów takich jak tlenek węgla czy siarkowodór. Napowietrzanie jest najczęściej stosowane przy uzdatnianiu wód podziemnych do usuwania żelaza i manganu. Kolejnym procesem jest koagulacja, polegająca na destabilizacji zawiesin koloidalnych przy użyciu cząsteczek posiadających wysoką gęstość ładunku jonowego. Jest ona stosowana do usuwania z wody wszystkich cząstek o rozdrobnieniu koloidalnym oraz zawiesin trudnoopadających. Jej istotą jest zamiana zolu w żel, co można uzyskać na przykład przez dodanie koagulantów o znaku przeciwnym do tych zawartych w wodzie czy przez wytrząsanie. Kolejny proces do dezynfekcja, mająca na celu zniszczenie żywych form organizmów chorobotwórczych oraz zapobieganie ich ponownemu pojawieniu się w sieci wodociągowej. Dezynfekcja może być przeprowadzana przy użyciu środków fizycznych lub chemicznych, jednak ważne jest, aby miały one również efekt rezydualny, to znaczy pozostawały aktywne w wodzie nawet po zakończeniu procesu dezynfekcji.

Procesy uzdatniania oraz oczyszczania wody od wielu lat są właściwie takie same, jednak stosowane nowe techniki i technologie (na przykład w produktach sprzedawanych przez firmę Global Concepts) prowadzą do rozwijania sposobów efektywnego radzenia sobie z problemem twardej czy zanieczyszczonej wody.

Skomentuj artykuł

UWAGA: Komentarze obraźliwe i spam, nie będą zatwierdzane.