Opublikowano:: pon, Cze 29th, 2015

Rozpocznij sezon grillowy

Sezon na grillowanie już rozpoczęty. Wielu z nas już co najmniej kilkukrotnie pałaszowało smakowitą karkówkę czy dobrze doprawiony filet z kurczaka. Nawet wegetarianie nie odmówią grillowanych warzyw czy podpieczonego, pachnącego dymem chleba. Dla wielu do rozpalenia grilla nie potrzeba zbyt wiele węgiel, podpałka, zapalniczka, kilka krzeseł stół i już można zasiadać do strawy.

Bulgarian_barbecue_E1Sam proces nie jest jednak tak prosty, jak się wydaje. W grillowaniu najważniejsi są ludzie i przede wszystkim otoczenie, w którym nasz grill się znajduje. Dla jednych idealnie jest nad jeziorem, inni z kolei preferują przydomowy ogród, tych właśnie jest najwięcej.

Aby stworzyć odpowiednie otoczenie dla miejsca grillowania, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Jasne, że grilla można postawić wszędzie, jednak lepiej, aby stał on na utwardzonej nawierzchni. Wszystko za sprawą tego, że podmokły po wcześniejszej ulewie grunt może być niestabilny, przez co dojdzie do największej katastrofy w historii grillowania… przewrócenia się grilla pełnego strawy. Teren najlepiej utwardzić kostką brukową, która z całą pewnością zabezpieczy grilla przed ewentualnym przewróceniem. W takiej sytuacji warto również ułożyć taką kostkę pod całym terenem przeznaczonym na grillowanie, zabezpieczając również w ten sposób zarówno krzesła, jak i stół.

2586001_cd60a077Dla niektórych pogoda nie ma żadnego znaczenia. Śnieg, mróz, wiatr wszystko da się przeżyć, no może poza deszczem, bo ten nieubłaganie gasi nam grilla. Jednak i na warunki atmosferyczne można coś poradzić. Lekarstwem na deszcz czy wiatr jest postawienie wiaty grillowej. Takie rozwiązanie zasługuje na chwilę uwagi, bo przy niewielkiej inwestycji możemy zapewnić sobie wygodę na lata. Budowla z całą pewnością stanie się miejscem socjalizacji ze znajomymi czy rodziną. Aromatyczna kawa zawsze lepiej smakuje na świeżym powietrzu. A gdzie jest wygodniej niż we własnym ogrodzie? Nie każdy dom posiada taras, a wiata skutecznie może stać się dobrą, a przede wszystkim tańszą alternatywą. Warto zauważyć, że pomimo dużej ochrony przed nieciekawymi warunkami pogodowymi, budowla jest na tyle dobrze wentylowana, że grill może znajdować się pod zadaszeniem.

Podsumowując zatem, aby w pełni cieszyć się sezonem grillowym niezależnie od panujących warunków pogodowych, warto jest zainwestować zarówno w utwardzenie nawierzchni oraz zadaszenie naszego miejsca grillowania. Takie podejście do problemu, z całą pewnością pozwoli nam na cieszenie się zapachem pieczonego mięsa, warzyw czy ryb przez cały rok.

Pozdrawiamy, Rolmarket.pl

Skomentuj artykuł

UWAGA: Komentarze obraźliwe i spam, nie będą zatwierdzane.