Opublikowano:: pon, Sty 11th, 2016

Obiadowy savoir-vivre, czyli co i czym jeść

Podstawowymi sztućcami, z których korzystamy na co dzień, jest łyżka, widelec, nóż i łyżeczka do herbaty. Rzadziej używamy widelczyka do ciasta, jednak też spotyka się go w serwisie obiadowym. Jednak, gdy zostaniemy zaproszeni na eleganckie przyjęcie, możemy być pewni, że zastaniemy więcej sztućców na stole. Jak się nimi posługiwać oraz do czego służą?

14992695720_082abdc489_hKarnawał sprzyja organizowaniu przeróżnych przyjęć i bali. Zwykle są to wytworne bankiety, na których obowiązuje szczególny savoir-vivre. Aby nie zaliczyć wpadki nieznajomością poszczególnych zasad, należy wcześniej się z nimi zapoznać. Najważniejsze kwestie dotyczą zachowania przy stole.

Wyróżnić możemy dwa rodzaje ułożenia sztućców – podstawowy oraz rozszerzony. W pierwszym z nich na stole powinny znaleźć się elementy przeznaczone dla trzech dań. Po prawej stronie bliżej talerza znajdować będzie się nóż, skierowany ostrzem w lewo. Na prawo od niego jest miejsce dla łyżki do zupy. Natomiast po lewej stronie talerza powinien leżeć widelec. Łyżeczka do herbaty oraz widelczyk do ciasta należy ułożyć u góry nakrycia. Trzonek widelczyka skierować trzeba w lewo, a łyżki – w prawo. W przypadku, gdy do dania podawane będzie pieczywo oraz masło, ich miejsce znajduje się po lewej stronie wraz z osobnym nożem do masła. Jeśli w menu przewidziane są sery, widelczyk do nich powinien leżeć powyżej nakrycia.

Drugim rodzajem nakrycia stołu jest typ rozszerzony. Charakteryzuje się on tym, że obok talerza znajduje się więcej sztućców niż w wersji podstawowej. Zależne od ilości podawanych dań, elementy przeznaczone dla pierwszej potrawy ułożone są od zewnętrznej strony, a kolejne odpowiednio dla pozostałych. Rozszerzone nakrycie stołu najczęściej zawiera: duży nóż stołowy, mniejszy nóż do przystawek, nóż do ryb, duży widelec stołowy, mniejszy widelec do przystawek, widelec do ryb, łyżkę do zupy stołowej, widelczyk do ciasta i łyżeczkę do herbaty. W zestawie tym mogą pojawić się również widelce i noże do owoców morza i ślimaków.

Podstawową zasadą jest kolejność korzystania z poszczególnych sztućców. Jako pierwsze używa się elementy położone od zewn16426472381_133193a68b_hętrznej strony nakrycia. Później przechodzi się do pozostałych, w takiej samej kolejności, w jakiej podawane są następne dania. Nie powinno nakładać się jedzenia z półmisków swoim widelcem czy nożem. Do tego celu służą specjalne sztućce, które powinny być położone obok naczyń z potrawami. Wyróżniamy takie sztućce jak: widelec półmiskowy, służący do nakładania pokrojonej pieczeni, łyżka do sałatek, która pozwala odsączyć nadmiar sosu czy widelec do sardynek, co umożliwia pozbycie się zbyt dużej ilości oleju.

Osobna kwestią, która dotyczy stołowego savoir-vivre, jest ułożenie sztućców po zakończonym posiłku. Jeśli raz podniesiemy widelec czy łyżkę, nie powinniśmy ponownie kłaść ich na obrusie. Najlepiej położyć je na talerzu tak, aby nie dotykały stołu. Sztućce położone prostopadle, w odległości od siebie, oznaczają, że jeszcze nie skończyliśmy jeść, a jedynie zrobiliśmy przerwę w posiłku. Skrzyżowane ze sobą – nie należy zabierać pustego talerza, ponieważ możemy chcieć jeszcze dokładkę. Ułożone tak, żeby wskazywały godzinę piątą – skończyliśmy jeść i można zabrać talerz.

Pozdrawiamy, Witeks.pl

Skomentuj artykuł

UWAGA: Komentarze obraźliwe i spam, nie będą zatwierdzane.