Opublikowano:: pon, Lis 16th, 2015

Jak przechowywać mleko matki?

Z przechowywaniem mleka spożywczego nie mamy absolutnie żadnego problemu – butelka lub karton, świeże od razu do lodówki, UHT dopiero po otwarciu, spożyć w ciągu 48 godzin i wszystko jasne. Ale sprawa zdecydowanie komplikuje się, gdy „produktem” do przechowania jest mleko matki odciągnięte przy użyciu laktatora. Tu ściśle trzeba przestrzegać zaleceń wskazywanych przez specjalistów, bo przecież nikt z nas nie chce zaszkodzić własnemu maluchowi. Jakie więc są porady ekspertów związane z przechowywaniem pokarmu?

Najważniejsza zasada mówi o tym, że mleko matki powinno być przechowywane w higienicznych, sterylnych warunkach, by nie wpuścić do niego bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby negatywnie odbić się na zdrowiu dziecka. Istnieje kilka sposobów, by spełnić to główne kryterium. Pierwsze to przestrzeganie higieny naszej, rodziców, a więc chociażby umycie rąk przed kontaktem z piersią czy też pojemnikami na mleko. Druga sprawa to dobór właściwych pojemników, czyli takich, które można szczelnie zamknąć. I wreszcie, w przypadku butelek wielorazowego użytku, należy dbać o ich czystość, poprzez dokładne mycie i wyparzenie, a w razie potrzeby również wygotowanie. Przy opakowaniach jednorazowych niezbędnym jest zaś sprawdzenie, czy są one biologicznie czyste.

sklep-pojemnik-przechowywania-pokarmu-140Rodzaje pojemników na mleko matki

Mleko matki możemy przechowywać w szklanych pojemnikach, plastikowych butelkach lub też jednorazowych woreczkach foliowych. Każdego z nich możemy użyć zarówno w temperaturze pokojowej, lodówce, jak i zamrażalniku. Szczególnie polecane przez rodziców są pojemniki na mleko z tworzywa sztucznego, czyli szczelne butelki, które nie zawierają szkodliwego BPA, są wygodne w korzystaniu i możliwe do wielorazowego wykorzystania.

Temperatura i czas przechowywania pokarmu

W przypadku regularnego korzystania z laktatora istotnym jest, by oznaczać na pojemnikach datę i godzinę odciągnięcia pokarmu, co pozwoli nam uniknąć podania dziecku zbyt długo przechowywanego mleka. Ważną sprawą jest bowiem również „termin spożycia” pokarmu, uzależniony od temperatury jego przechowywania, co kształtuje się następująco:

• temperatura pokojowa powyżej 25 °C: przydatność do 4 godzin;
• temperatura pokojowa 15 – 25 °C: przydatność do 8 godzin;
• temperatura do 15 °C: przydatność do 24 godzin;
• przechowywanie w lodówce* (4 °C): przydatność 2-5 dni;
• przechowywanie w zamrażalniku lodówki, ze wspólnymi drzwiami (-10 °C): przydatność 2 tygodnie;
• przechowywanie w chłodziarko-zamrażalce, z osobnymi drzwiami (-14 °C): przydatność 3-4 miesiące;
• przechowywanie w zamrażarce wolnostojącej (-18 °C) – (-20 °C): przydatność 6 miesięcy lub dłużej.
* nie na drzwiach, gdyż ich częste otwieranie powoduje równie częste zmiany temperatury.

Normy te są dużo bardziej rygorystyczne w przypadku wcześniaków i dzieci cierpiących z powodu problemów zdrowotnych.

Podawanie przechowywanego pokarmu

Mleko powinno być przechowywane, a w szczególności zamrażane, w porcjach do jednorazowego użytku – pozwoli to zapobiec marnotrawieniu odciąganego pokarmu. Należy pamiętać, że raz rozmrożone mleko nie może być ponownie zamrażane, więc podgrzany, a niezjedzony przez dziecko pokarm trzeba wylać. Podobnie zresztą w przypadku pożywienia malucha, które przechowywane było w sposób niewłaściwy – nieszczelnie, w nieodpowiedniej temperaturze bądź też zbyt długo. Porcje pokarmu z dwóch różnych odciągnięć możemy ze sobą zmieszać, o ile zostały one ściągnięte w odstępie nie dłuższym niż 12 godzin i dopiero po schłodzeniu ich do tej samej temperatury. Natomiast niewskazanym jest mieszanie świeżo odciągniętego mleka z uprzednio schłodzonym pokarmem.

babies-921037_640

Pozdrawiamy, Simed.pl

Skomentuj artykuł

UWAGA: Komentarze obraźliwe i spam, nie będą zatwierdzane.