Opublikowano:: śr, Lis 21st, 2018
Dom | Przez gazeta

Grill elektryczny – całoroczny sezon grillowy!

Jesteś miłośnikiem grillowania? Imprezy z kiełbaską i karczkiem na słonecznej łące zapewne planujesz, jak tylko zaczyna się robić ciepło. Umawiasz się ze znajomymi i wyczekujecie weekendu. Po co jednak czekać? I dlaczego rezygnować z przyjemności jesienią i zimą? Zastąp grill węglowy elektrycznym i korzystaj z sezonu przez cały rok!

Korzyści grilla elektrycznego

Do grilla elektrycznego trzeba przywyknąć. Nie zabierze się go nad rzekę ani na działkę, jeśli będzie tam dostępu do prądu. Potrawy nie będą miały charakterystycznego dymnego aromatu. Także eksploatacja wyniesie nas więcej niż korzystanie z grilla węglowego. To na szczęście jedne z niewielu minusów grilla elektrycznego. Ten całoroczny model ma niepowtarzalne zalety, znacząco przeważające wady. Są to m.in.:

  • wygoda korzystania – wiosna czy zima, dom czy ogród, małe mieszkanie czy willa, kompaktowy grill elektryczny sprawdzi się świetnie. Nie trzeba martwić się do dokupowanie rozpałki czy zaprószenie ognia na wietrze. Grill jest wygodny i bezpieczny w każdych warunkach,

gril elektryczny

  • brak dymu – chcesz grillować w środku zimy, gdy na dworze mróz sięga kilkunastu stopni na minusie? Nie musisz nawet otwierać okien! Z grilla elektrycznego nie wydobywa się dym, nie ma się także kontaktu z ogniem. Korzystając z urządzenia, nie narazisz się na narzekania sąsiadów, że trujące i duszące opary uprzykrzają im popołudnie,
  • łatwość obsługi – jeśli jesteś początkującym grillowiczem, a na co dzień trzymasz się z daleka od gotowania, na pewno ucieszy Cię fakt, że używając grilla elektrycznego, korzystasz z gotowych trybów. Nie musisz wiedzieć, ile powinna się grillować ryba, a ile stek lub bakłażan. Wszystkie rodzaje potraw masz przypisane konkretnej liczbie lub obrazkowi. Wystarczy przeczytać w instrukcji, jakie potrawy są przypisane któremu trybowi,
  • równomierne wypieczenie potraw – w przeciwieństwie do innych rodzajów grillów (węglowego, gazowego), model elektryczny pozwala na ogrzewanie potrawy z obu stron jednocześnie. Jest zbudowany z dwóch płytek, które można albo rozłożyć – wówczas więcej osób przygotuje dla siebie porcje, albo ustawić „na sztywno” – potrawa będzie ogrzewana od spodu i wierzchu, jednak górna część grilla nie będzie jej przygniatać, albo wykorzystać do ściśnięcia potrawy i szybszego zgrillowania – sprawdza się np. podczas robienia sandwichy z serem lub zapiekanek z ciabatty.

Zdrowe jedzenie i łatwe sprzątanie

Grill elektryczny to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią zdrowo się odżywiać i dbają o sylwetkę. Potrawy przyrządzone na nim sprzyjają odchudzaniu i utrzymywaniu linii, ponieważ podczas procesu grillowania wytapia się z nich tłuszcz. Zachowane zostają za to pożyteczne wartości odżywcze. Dania są bogate w białko, ale niskokaloryczne i lekkostrawne. Ponieważ przygotowywać w ten sposób można zarówno mięso, jak i warzywa, grill elektryczny sprawdzi się w kuchni tradycyjnej, nowoczesnej i wegańskiej.

Sprzątanie po przygotowaniu posiłku jest banalnie proste. Płyty grilla najczęściej są pofalowane, dzięki czemu „korytarzykami” łatwo i szybko wypływa z dań tłuszcz. Kieruje się specjalnym kanałem do wylotu i spływa do podstawionej miseczki. Jeśli coś się przyczepi, np. kawałek ciasta lub skórki ryby, łatwo usunie się to pod wodą już po wystygnięciu płyt. Płyty są oczywiście wyjmowalne.

I jak, czy tej zimy przetestujesz grill elektryczny u siebie? Kto wie, może grillowany karp na Wigilii podbije serca Twoich gości!