Opublikowano:: czw, Wrz 24th, 2015

Dynia – królowa jesieni

Czym obdarowuje nas jesień? Liśćmi, melancholią, herbatą z cytryną? Jest coś jeszcze. Znakomita dynia, która już zaczęła pojawiać się na sklepowych półkach. Jej intensywny, pomarańczowy kolor przyciąga wzrok i sprawia, że pragniemy zamienić tę wielką kulę w smakowity posiłek.

Dynia przywędrowała do nas z Ameryki w okresie wielkich odkryć geograficznych. W indiańskich legendach była symbolem urodzaju i płodności. Dziś kojarzy nam się głównie z amerykańskim świętem halloweenowym.

15507670835_378ebce36b_b

Warzywo pełne witamin

Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal, kobiety będą zatem zadowolone), bogata w B-karoten, ma również sporo potasu, wapnia, fosforu i witaminy z grupy B. Jest zatem pomocna w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Odkwasza organizm oraz wzmacnia układ odpornościowy. Należy również podkreślić, że nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Jak wybrać najlepszą dynię? Dojrzała dynia charakteryzuje się pięknym, pomarańczowym kolorem.

Nie wyrzucaj pestek!

Pestki dyni to prawdziwa witaminowa bomba. W 100 gramach zawierają aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania). Pestki bogate są również w cynk – a ten ma kojący wpływ na cerę – poprawia jej koloryt, wygładza, rozjaśnia i przyspiesza gojenie ran.

Lecznice właściwości

Pestki tego warzywa pomagają w zwalczaniu owsików, tasiemca i innych pasożytów. Kuracje odrobaczającą najlepiej przeprowadzać jesienią, ponieważ odżywczych substancji najwięcej jest w świeżych dyniach. Można jadać je rano, na czczo. Do smaku możemy dodać np. miód czy mleko. Po kilku godzinach należy zażyć środek przeczyszczający.

Rekordowa dynia

Największa dynia na świecie ważyła 821 kilogranów! Wyhodowano ją w stanie Wisconsin. W Polsce rekord padł na Dolnym Śląsku – dynia ważyła 773 kilogramy. Aż trudno sobie to wyobrazić!

Prosto i smacznie

Brak pomysłu na dania z dyni? Nic prostszego. Rozgrzewająca, kremowa zupa; tarta z dynią, cukinią i łososiem; pierogi z dyniową wkładką; sałatka na bazie dyni ze słodkimi owocami i fetą. Brzmi smacznie, prawda?

Doceńmy to sezonowe warzywo, ponieważ dyniowy urodzaj występuje tylko raz w roku. Pamiętajmy, że zawsze możemy schować jesień do słoików. Marynowana dynia może postać w domowych zakątkach i cieszyć nas swym aromatem podczas długich, zimowych wieczorów. Będzie znakomitym uzupełnieniem rodzinnej biesiady. Warto zatem zachować aromat jesiennej dyni na dłużej!

Życzymy dyniowej jesieni!

Pozdrawiamy, Apteko.pl

Skomentuj artykuł

UWAGA: Komentarze obraźliwe i spam, nie będą zatwierdzane.